4-Folder-crinoiden-uitsn-bew-profiel-Nik-sh-1500-220--titel.jpg

Werkgroep Petrologie

lahn-dill excursie 2012
Indrukken van de excursie van mei 2012 naar het Lahn-Dill-gebied, onderdeel van het Rheinisches Schiefergebirge. Rechtsonder onze gids, een wetenschapper die geologisch onderzoek heeft gedaan aan het betreffende gebied. Ter plaatse worden geologische structuren bekeken. Interessante stenen worden verzameld om slijpplaatjes van te laten maken.
De Werkgroep Optische Petrologie (WOP) houdt zich bezig met de studie van gesteenten aan de hand van slijpplaatjes. Een slijpplaatje is een plakje uit een steen dat zo flinterdun is afgeslepen dat het transparant is geworden. Daardoor kan het slijpplaatje met doorvallend licht met behulp van een microscoop worden bestudeerd. Er wordt als het ware zichtbaar hoe een steen er van binnen uit ziet. Het is mogelijk om te determineren uit welke mineralen de steen is opgebouwd. Ook kan uit specifieke structuren iets over de geschiedenis van de steen worden gezegd.

De werkavonden van de WOP- vinden plaats van september tot mei in tweewekelijkse bijeenkomsten in collegezaal F201 van de Vrije Universiteit, de Boelelaan 1085, Amsterdam-Buitenveldert. De werkgroep is toegankelijk voor alle GEA-donateurs, en is bestemd voor amateurs van uiteenlopende kennisniveaus. In de werkgroep zijn voldoende kennis en bereidheid aanwezig voor de ondersteuning van de 'beginners'. De activiteiten zijn erop gericht om ieders kennisniveau te verbeteren. Sinds september 2011 verkeren we in de gelukkige omstandigheid dat we gedurende onze avonden, en in de voorbereiding van excursies, worden bijgestaan door een (gepensioneerd) beroepspetroloog.
Daarnaast organiseren wij af en toe excursies naar petrologisch interessante objecten in Nederland. Incidenteel is er een meerdaagse buitenlandse excursie. In mei 2012 zijn we naar Lahn-Dillgebied geweest; dit maakt deel uit van het Rechtsrheinisches Schiefergebirge. Later hebben zijn er onder leiding van onze vaste petroloog excursies geweest naar de Belgische Ardennen (2015), Zuid-Limburg (2016) en de Oost-Eifel (2017). In Nederland zijn er af en toe ééndagsexcursies.

Voor het bedrijven van optische petrologie zijn nodig:

  1. Een polarisatiemicroscoop; dit is een microscoop die tenminste voorzien is van een polarisatie- en een analysatorfilter.
  2. Slijpplaatjes van de te bestuderen stenen.
  3. Een flinke dosis geduld en een goede opmerkingsgave, alsmede een portie doorzettingsvermogen.
  4. Enig inzicht in lichtverschijnselen en mineralogie.
  5. Eén en twee staan u op de practicumavonden ter beschikking. Drie moet u zelf meenemen. Als u vier nog niet bezit, zullen de meer ervaren leden u proberen hierin in te wijden. Denkt u vooral niet dat u alles al moet weten voor u bij ons komt.

Bij veel (niet alle) leden doet zich na enige tijd de behoefte voelen om ook buiten de verenigingsavonden om de optische petrologie te bedrijven. Als zich dit bij u voordoet, wat heeft u dan nodig?
  • Een microscoop. Dit hoeft geen kostbare petrologische microscoop te zijn. Iedere microscoop met redelijke optiek kan tegen geringe kosten voorzien worden van de nodige filters. Leden die dit al eens gedaan hebben zullen u graag adviseren.
  • Slijpplaatjes. De vereniging Corona, die binnen de werkgroep opereert, bezit een collectie slijpplaatjes, die u kunt lenen. Deze slijpplaatjes zijn grotendeels beschreven, en de beschrijving, evenals de handstukken waarvan de slijpplaatjes gemaakt zijn, staan op de verenigingsavonden tot uw beschikking. Andere mogelijkheden zijn: slijpplaatjes maken, laten maken of kopen. Als u op een gegeven moment slijpplaatjes wilt maken van door u zelf verzamelde stenen, dan zullen de leden die dit al doen, u graag met raad en daad bijstaan.
Er bestaat over de optische petrologie veel literatuur. Begint u vooral niet met het aanschaffen van allerlei, vaak dure plaatwerken. Op de verenigingsavonden is veel, ook goedkope literatuur beschikbaar en kunt u eventueel door ons geadviseerd, beslissen wat u zelf aan zult schaffen.

De bijeenkomsten zijn uitsluitend toegankelijk voor GEA-donateurs. Wij bieden u de mogelijkheid om maximaal drie avonden als gast aanwezig te zijn zodat u kunt zien of het iets voor u is.

Inlichtingen:

R.C. van Krieken
Lancelotpad 24
3813 EW Amersfoort
Tel. 033-4729274 
Hr. Piet Kakes
Linnaeusparkweg 26
1098 EB Amsterdam
Tel. 020-6928582