839-tm846-ZS-DMap-NIK-versch-uitsn-1500-x-220--definitief.jpg

MIM Museum

In het Gea tijdschrift van juni 2014 verscheen een uitgebreid artikel over de opening van het MIM-museum in Beirut, Libanon. In dat artikel lieten we zien waarom dit museum zo bijzonder is en met name vanwege het concept dat kunstwerken die gemaakt zijn door moeder natuur evenzo vanwege hun schoonheid een plek verdienen om bewaard te blijven voor het nageslacht en zo kun je er de meest bijzondere mineralen vinden, handstuk formaat, die er te vinden zijn op deze aarde. Het museum zelf laat regelmatig op Facebook foto van deze natuur-kunstwerkjes zien en dat was voor ons de reden contact op te nemen met het museum en samen met hen een serie iBooks te maken over hun collectie.

Samen met Carole Attalah, curator van het museum heeft Hans Sanders een uitgebreide serie van 15 iBooks gemaakt waarbij de mineralen op alfabet zijn geordend. Achter in ieder deel staat een index om te laten zien wat er in het museum te zien is en welke mineralen nu in het iBook voorkomen. Dit is gedaan vanwege de omvang van het werk en we het gesplitst hebben in een volgorde in de tijd waarbij we gaan proberen iedere twee maanden in de boeken verder aanvullingen op te nemen.
ibook MIM
  • Ieder deel kent een korte inleiding over het museum met een video als rondleiding;
  • Ieder mineraal is voorzien van een korte inleidende tekst (meestal van Wikipedia), maar waar die niet voor handen was, de engelstalige versie daarvan, die we toekomstig zullen gaan vertalen;
  • Ieder mineraal is voorzien van kristallografische informatie, leidend daarbij is webmineral.com en per mineraal is er een verbinding gemaakt;
  • Ieder mineraal is voorzien van een link naar het duits-/engelstalige Mineralien Atlas;
  • Voor zover mogelijk is er voor ieder mineraal een link voor 3D animatie en vindplaats differentiatie naar smorf.nl;
  • Veel mineralen zijn voorzien voor een kort YouTube filmpje, soms over het mineraal zelf, soms over het vinden ervan

Kortom: met deze serie van 15 iBooks heb je zelf een prachtige digitale mineralen-atlas met werkelijk schitterende foto's van erg bijzondere mineralen. En deze collectie zal stelselmatig verder worden uitgebreid, samen met het museum.
Opening MIM Museum iBook
Mineralen A iBook
Mineralen B iBook
Mineralen C iBook
Mineralen D-E iBook
Mineralen F iBook
Mineralen G iBook
Mineralen H iBook
Mineralen I-J-K iBook
Mineralen L-M iBook
Mineralen N-O-P iBook
Mineralen Q-R-S iBook
Mineralen T-U iBook
Mineralen V-W iBook
Mineralen X-Y-Z iBook