P4110747uitsn-levend-versch-1500-x-220.jpg

Mineraal van de maand: Mineralenpuzzel

In deze aflevering geen specifiek mineraal dat besproken wordt maar een mineralenpuzzel.

In deze puzzel gaat het over het “herkennen” van mineralen en over “eigenschappen” van mineralen.

Als u denkt: “Oeps, daar weet in niet zo veel van af” dan kunt u over die onderwerpen heel veel te weten komen via de GEA site. Onder het menu “Tijdschrift Gea” staat vermeld: “natuurtijdschriften.nl/Gea” als u daar in het zoekvenster invult: “eigenschappen mineralen” dan krijgt u een opsomming te zien van vele tientallen artikelen. Al deze artikelen kunt u downloaden en bestuderen. Er zijn natuurlijk veel meer websites waar u als mineralen verzamelaar terecht kunt voor het verkrijgen van allerlei informatie. Een van de bekendste website is die van MinDat.org

Toch hoeft u niet per se websites te raadplegen voor het oplossen van de puzzel. Alle benodigde kennis staat te lezen in de aanwezige artikelen “Mineraal van de maand. Als u op de knop “lees meer” hebt gedrukt waardoor u in het volledige artikel bent terecht gekomen, ziet u naast het artikel een opsomming van alle “Mineraal van de Maand” artikelen.

Alle mineralen foto’s in deze puzzel komen uit de artikelen.
Wat is de bedoeling?

Er zijn steeds twee mineralen foto’s naast elkaar geplaatst.
Het eerste wat aan de orde komt is: Welke twee mineralen zijn dat? Afhankelijk van uw kennis en ervaring, weet u het antwoord meteen, of u twijfelt een beetje of u weet het niet. Wel dan moet u aan de bak om het uit te zoeken. Bladeren door de artikelen, kijken in mineralen boeken, zoeken in het archief van Gea, kortom: PUZZELEN!!!
Heeft u de namen van de twee mineralen vastgesteld dan komt de tweede vraag. Waarom zijn deze twee mineralen bij elkaar geplaatst. Wat hebben ze gemeenschappelijk.
Om het niet al te moeilijk te maken volgt hier een rijtje van eigenschappen of andere zaken waaruit gekozen kan worden:

  • hardheid;
  • glans;
  • een chemisch element;
  • een kristalstelsel;
  • splijting
  • en een mineraal klasse (volgens de classificatie van Nickel-Strunz uit 2001)

Een voorbeeld:

A
B (de gele naalden)

Bij foto A gaat het om het mineraal Ilmeniet.(meer informatie: met diopsied uit Arendal, Aust-Agder, Noorwegen; afm: 8 x 6 x 4 cm).

Foto B is rutiel (de gele naalden) met hematiet. (meer informatie: Vindplaats: Novo Horizonte, Bahia, Brazilië; Grootte: 4 x 3,5 cm.).

Wat hebben beide mineralen gemeenschappelijk? Glans en dan preciezer aangegeven: metaal glans tot halfmetaalglans. Maar ze hebben nog iets gemeenschappelijk, n.l. de hardheid. Beide mineralen hebben een hardheid van 6 tot 6,5.
Samenvattend: Foto A= ilmeniet. Foto B= rutiel.
De glans komt overeen. Beide mineralen bezitten een metaal tot halfmetaal glans. Maar u had ook kunnen antwoorden met het begrip “hardheid”. Beide mineralen hebben een zelfde hardheid.

De eigenlijke puzzel. Veel succes.

1A
1B
2C
2D
3E
3F

Let op: Bij 3 E en 3 F zijn twee antwoorden mogelijk. U mag zelf kiezen welke van beide antwoorden u gebruikt voor de oplossing.

4G
4H

U kunt de oplossing van de puzzel voor 20 februari 2021 sturen naar educatie.ict@gea-geologie. Onder de goede inzenders wordt een VVV-bon van € 10,00 verloot. Bent u GEA-donateur dan verhogen we de waarde van de bon naar € 15.00

Let op: indien u als donateur mee doet, vermeld dan duidelijk de naam waarmee u ingeschreven staat als donateur en tevens uw donateursnummer. Email met onduidelijke informatie wordt terzijde gelegd. U mag slechts één oplossing inzenden.

In de nieuwsbrief van 1 maart en bij het artikel zelf wordt de uitslag bekend gemaakt.