conglomeraat-UITSNEDE-bew-niv-versch-1500-x-220-titel.jpg

Mineraal van de maand: Een handig hulpmiddel voor het fotograferen van mineralen met je mobieltje.

Afb. 1. Amethist op rookkwarts. Harts Range, Central Desert regio, Northern Territory, Australie. 4 x 3 x 5cm.
Deze aflevering geen bespreking van een mineraal maar een test beschrijving van een handig verlichting hulpmiddel voor het fotograferen van mineralen, fossielen en andere objecten m.b.v. een mobieltje.

In de eerste week van november stond er in de folder van drogisterij keten Kruidvat een aanbieding van een “2 in 1 Video Kit” .

Als beschrijving werd vermeld: Een ringlamp met 3 verschillende lichtwarmte standen met telefoonhouder. Makkelijk te bevestigen aan bureau, tafel, bed of andere plekken binnen en buitens huis. Makkelijk aan te sluiten met de USB-kabel. Handig voor videobellen, live streamen en als nachtlampje.
De kortingsprijs was €8,99.

Ik besloot de kit aan te schaffen om te onderzoeken of het bruikbaar was om snel foto’s van mineralen te maken met behulp van mijn mobieltje. Als het onbruikbaar zou zijn kon ik het weer terug brengen en zo niet; was ik negen euro kwijt.

Eerlijk gezegd was ik blij verrast door de gebruiksmogelijkheden van de 2 in 1 Kit. De foto van de amethist op rookkwarts die hier staat afgebeeld is met mijn mobieltje en de Kit als verlichting gemaakt. Voor alle duidelijkheid: de kwaliteit van een foto hangt af van de kwaliteit en mogelijkheden van de camera en de kwaliteit van de verlichting. Ik heb een eenvoudige mobiele telefoon en de fotomogelijkheden zijn beperkt. Maar met de juiste belichting zijn goede resultaten te bereiken.

Wat zit er allemaal in de doos die je koopt?

Afb. 2. De inhoud van de doos. De flexibele zwanenhalzen zijn altijd een beetje lastig in de juiste richting te maneuvreren. De slang van de ringverlichting is 53 cm lang en daardoor goed te positioneren ten opzichte van de mobiele telefoon. De USB kabel is lekker lang (140 cm).
Afb. 3. Een stevige metalen klem met gepolsterde bekken zorgt voor een goed plaatsing mogelijkheid.
Afb. 4. De telefoonhouder is in alle richtingen te draaien door de kogel bevestiging.

De stroom voorziening voor de LED ringverlichting gaat via een USB aansluiting. Een losse voedingsadapter, de adapter van een mobieltje of iPad, een laptop of een Power Bank zijn de mogelijkheden waarmee u de lamp kunt laten branden. Indien het aansluitsnoer toch te kort is dan kan een USB verlengkabel (verkrijgbaar in een computerwinkel) uitkomst bieden. U kunt ook de adapter via een normaal 230 volt snoer met de wandcontactdoos verbinden. Voor mobiel gebruik is een Power Bank natuurlijk ideaal. Ik heb niet getest hoe lang de Power Bank mee gaat bij intensief gebruik van de ringverlichting.

De verlichting instellen.

In het USB aansluitsnoer is de bediening van de lamp opgenomen. De aan/uit schakelaar is verlicht als de kabel is aangesloten op een stroombron. Met de “min” en “plus” toetsen kunt u in negen stappen de licht sterkte regelen. Met de schakeltoets kiest u tussen de drie lichtsoorten; warm LED licht, koud LED licht en een combinatie van de twee soorten LED licht. De drie foto’s hieronder geven een indruk van de soorten verlichting. De intensiteit is ingesteld in een midden waarde en de foto’s zijn expres onderbelicht genomen zodat de LED lampjes zichtbaar zijn. Helaas zijn er geen kelvin waardes van de LED lampjes bekend. Met mijn mobieltje bereikte ik de beste resultaten met het menglicht van warm en koud LED licht. Maar het kan zijn dat voor andere mobieltjes of foto apparatuur een andere LED instelling beter is. Het is een kwestie van experimenteren.

Afb. 6. Combinatie koud en warm LED licht.
Afb. 7. Warm LED licht.
Afb. 8. Koud LED licht.

De praktijk
De foto hieronder (Afb. 9) toont een mogelijke horizontale opstelling. De flexibele slangen geven u een grote vrijheid in de manier van opstellen. Denk bijvoorbeeld aan specimen die zijn opgesteld in een vitrine. U klemt de lamp (bij glasplaten eventueel met een houten blokje voor wat meer stevigheid) op de legplank en manoeuvreert de lamp en telefoon in de juiste richting.

Enkele praktische tips
Vergroten van het beeld bij een mobiele telefoon gebeurt elektronisch en niet optisch tenzij u een telefoon hebt met meerdere lenzen waaruit u kunt kiezen (als daar tenminste een vergrotende lens of macro lens bij zit). Dat houdt in dat de beeld pixels elektronisch worden bewerkt. Deze manier van vergroten levert bijna nooit goede resultaten op. Een heel klein beetje vergroten levert soms nog een redelijk beeld op, zeker op alle mobiele apparaten maar op een echt computerscherm of laptop scherm is deze vorm van vergroten zichtbaar in een onnatuurlijk aandoend beeld. De praktijkfoto van de mimetesiet (Afb. 11) is een heel klein beetje vergroot bij de opname. Het beste is om met het mobieltje zo dicht mogelijk bij het mineraal of fossiel te komen zodat het specimen zo groot mogelijk in beeld komt. Uiteraard moet rekening gehouden worden met de minimale afstand tot het voorwerp waarbij de camera nog kan scherpstellen.
U kunt niet op het schermpje van de mobiele telefoon het knopje aanraken om de foto te nemen. Dit veroorzaakt onherroepelijk een beweging bij het mobieltje met kans op een onscherp beeld. Voor zover ik weet kunnen alle mobiele telefoons voor het maken van een foto bediend worden met een geluid signaal. Voor het fotograferen met mijn mobieltje kan ik kiezen uit een aantal woorden die, als ik ze uitspreek, het fotograferen activeren. De uitspraak “smile” werkt bij mij het beste. Een andere mogelijkheid is het gebruik van een kleine draadloze afstandsbediening die bij de betere selfiestick wordt mee geleverd.

Resultaten
De hieronder staande foto’s zijn allemaal opgenomen met mijn mobiele telefoon en voor de belichting is gebruik gemaakt van de “2 in 1 Video Kit”. Wel pas ik reflectie schermpjes toe. De ringverlichting komt maar van een kant, waardoor het specimen een donkere schaduw kant krijgt. Die donkere kant licht ik op met de reflectie schermpjes. Reflectie schermpjes kunnen gemaakt worden van glad karton of juist wit ruw karton of zilver kleurig karton.
Alle foto’s zijn op de computer na bewerkt maar wel zo minimaal mogelijk. Feitelijk dient iedere digitale foto na bewerkt te worden, zeker als de foto voor publicatie doeleinden gebruikt wordt.

Afb. 10. Kwarts over malachiet bollen gegroeid. Tsumeb mijn, Namibië. 8 x 4 x 4 cm.
Afb. 11. Mimetesiet met beaveriet of gartrelliet uit de Gem Pocket 1971. Tsumeb mijn, Namibië. 3,5 x 2 x 2cm.
Afb. 12. Fluoriet, Malaimbandy, Miandrivazo, Madagascar. 12 x 5 x 5cm. De kubische kristallen zijn op zich goed te zien, maar het is geen mooie foto. Hier wreekt zich dat de lichtbron te veel van één kant komt. Die kant wordt overstraald. De foto zou opnieuw gemaakt moeten worden met een andere, betere, licht instelling.
Afb. 13. Tetrahediet (vroeger schwaziet genoemd = verouderde naam voor kwikhoudende tetraedriet) met bariet en malachiet. Brixlegg, district Kufstein, Tirool, Oostenrijk. 5,5 x 4,5 x 2,5 cm.
Afb. 14. Rhodochrosiet splijt stuk. Eigen vondst uit de Poudrette groeve, Mont Saint-Hilaire, prov. Quebec, Cananda. 4,5 x 4 x 4 cm.
Een andere toepassing en conclusie
Afb. 15. LED ringlicht in gebruik bij de stereomicroscoop.

De LED ringverlichting kan heel goed gebruikt worden bij het gebruik van de stereomicroscoop. De ringverlichting onder het objectief van de microscoop manoeuvreren. Als de microscoop opzet naar beneden gedraaid wordt voor het scherpstellen en de ringverlichting raakt, wordt de verlichting door de flexibele slang naar beneden gedrukt, dat kan verder geen kwaad.
Goede foto’s van mineralen ten behoeve van lezingen of publicaties maak ik bij voorkeur met de spiegelreflex camera (of een systeem camera) met speciale verlichting mogelijkheden. Het toepassen van verschillende soorten lenzen geeft alle mogelijkheden voor een optimale foto. Maar…. Als ik snel een mineralen foto op een van de Facebook groepen wil plaatsen m.b.v. mijn mobiele telefoon dan heb ik aan de “2 in 1 Video Kit” een zeer handig hulpmiddel.

Beschikbaarheid
Ten tijde dat ik dit artikel schreef, 23 november 2021, lag de Video Kit in de plaatselijke Kruidvat winkel in de schappen. Op de website van het Kruidvat was de aanbieding ook aanwezig. Er werd bij vermeld dat de actie loopt tot 12 december. Enkele dagen later was de aanbieding niet meer terug te vinden, maar nog wel op Kruidvat.Be aanwezig. Bij Lidl wordt het apparaat met de omschrijving “3* LED ringlicht met klembevestiging” aangeboden in witte uitvoering als Black Friday aanbieding. Of het apparaat daarna nog leverbaar blijft is niet duidelijk. Bol.com verkoopt de Kit ook, voor € 15,99. Er zijn nog diverse andere aanbieders op het internet te vinden.

Alle mineralen komen uit de collectie van de auteur en alle foto’s zijn gemaakt door de auteur.