Kring West-Brabant

De kring West-Brabant werd in 1973 in Roosendaal opgericht als regionaal onderdeel van de stichting GEA. Al vrij snel verhuisde de kring naar Breda, en heeft momenteel zo'n 40 leden welke uit heel West Brabant afkomstig zijn. In april 2018 vierden we in het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum in Oudenbosch ons 45 jarig bestaan.

  • Kring West-Brabant houdt maandelijks kringbijeenkomsten
  • Op de ledenvergadering in januari wordt het jaarprogramma gepresenteerd
  • Jaarlijks worden één- en meerdaagse excursies in binnen- en/of buitenland georganiseerd alsmede een museumbezoek
  • Maandelijks wordt aan alle leden een digitale nieuwsbrief over alle activiteiten gestuurd
  • De werkgroepen organiseren hiernaast nog eigen activiteiten

Werkgroepen

Paleontologie

Werkgroep Paleontologie (ook wel kortweg "Paleo" genaamd) houdt zich bezig met verzamelen en bestuderen van dierlijke en plantaardige fossielen. De werkgroepleden organiseren ook eigen verzamel-excursies (naast de excursies van GEA Westbrabant). Daarnaast worden lezingen bijgewoond en musea bezocht. Verder zijn er meerdere werkgroepbijeenkomsten per jaar.

Contactpersoon: Hans van den Bosch (e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Micromounts

De meeste mineralen vormen mooie kristallen. Naast handstukken is het ook mogelijk van mineralen alleen kleine kristallen te verzamelen. Deze "micromineralen" hebben het voordeel dat ze minder ruimte in beslag nemen dan "handstukken" en vaak zijn kleine kristallen mooier uitgekristalliseerd dan de grotere van hetzelfde mineraal. Een aantal mineralen komt zelfs alleen voor als kristallen die slechts enkele millimeters groot zijn. Deze micromineralen blinken uit in verfijnde kleuren, perfecte kristallen, ongewoonlijke combinaties, zeldzame mineralen en het genieten van de minerale schoonheid die je zelden ziet bij grote handstukken.

De werkgroep micromounts houdt zich bezig met verzamelen en bestuderen van micromounts.

Contactpersoon: Bart de Weerd (e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Activiteiten

Kringavonden

11 januari 2020 Nieuwjaarsbijeenkomst  
5 februari Lezing geologie: "Ontwikkelingen bij systeem aarde, vanaf 4,5 miljard jaar geleden tot nu" door dhr. Henk Boer
ontstaan en vorming van de aarde - vanaf het begin 4,5 miljard jaar geleden tot nu
 
4 maart Lezing paleontologie: "De fossielen van het Maastrichtien van Zuid Limburg" door dhr. Dirk Dragt  
28-31 maart voorjaars-excursie (fossielen) naar Picardië - Le Treport en omgeving - geannuleerd  
1 april Lezing paleontologie: "De Cambrische explosie" door dhr. Paul Hille - geannuleerd  
16 mei voorjaars-excursie (fossielen en mineralen) naar de Ardennen - geannuleerd  
3 juni Lezing geologie: "de Zandmotor" door dhr. Kees van der Kraan - geannuleerd
over de opgespoten zandplaat voor de kust van Zuid-Holland en de botten, schelpen en keien die op deze zandvlakte terecht zijn gekomen
 
2 september Kringavond. Uitwisselen vakantie-ervaringen.  
7 oktober Lezing mineralogie: "Het verzamelen van mineralen die ioniserende straling afgeven" door dhr. Hans van 't Zelfde 
(over radioactieve mineralen)
 
4 november Lezing mineralogie en paleontologie: "mineralen en fossielen uit de Morvan" door Bart de Weerd en John Bastiaansen - geannuleerd
(over mineralen uit storthopen van oude mijnen in de Morvan (Frankrijk) - en fossielen uit het aangrenzende deel van noordelijk Bourgondië)
 
december museumbezoek (nog in te vullen)  
9 januari 2021 Nieuwjaarsbijeenkomst  

De kringbijeenkomsten zijn (uitgezonderd excursies) op woensdagavond in het 'duurzaam leslokaal' van het Bezoekerscentrum Wolfslaar, Wolfslaardreef 95, 4834 SN Breda, tenzij anders vermeld. Aanvang 19.30 uur.

Werkgroep Paleontologie

Bijeenkomsten: 20 februari, 16 april (geannuleerd), 18 juni, 27 augustus, 22 oktober (geannuleerd) en 17 december.
Nadere informatie bij Hans van den Bosch, tel.: 0162433432, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Bijeenkomsten om de twee maanden - de tweede donderdag van de maand - in het 'duurzaam leslokaal' van het Bezoekerscentrum Wolfslaar, Wolfslaardreef 95, 4834 SN Breda

Werkgroep Micromounts

Informatie bij Bart de Weerd, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Inlichtingen op: www.gea-geologie-westbrabant.nl 
(hier zijn ook verslagen van onder andere onze excursies te vinden)

Kosten

Iedereen met belangstelling op het gebied van de geologie die meer wil weten van of wil doen met gesteente, mineralen of fossielen, kan lid worden. De kring-jaarcontributie bedraagt met ingang van 2018  € 30,- . Hiervoor is het hele gezin lid en kan deelnemen aan de activiteiten.

Kringleden dienen tevens donateur te zijn van de stichting GEA. Dit kost € 35,-
Gezamelijke contributie dient betaald te worden aan de penningmeester van GEA Kring West-Brabant 

Contact

Secretariaat: Bart de Weerd, Azaleastraat 5, 5102 ZK Dongen, tel: 0162 315063, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Website: www.gea-geologie-westbrabant.nl