
De Orthoceras kunnen we zien als een voorouder van de nu nog levende Nautilus. Zij behoren tot de stam der Mollusca (weekdieren) en de klasse der Chephalopoda (koppotigen) of gewoon de inktvissen. Al eerder beschreven we in deze rubriek de Nautilus en de Ammonieten. De overeenkomst is dat zij in zee leefden, de voorste kamer van hun schelp bewoonden, hun prooi met hun tentakels vingen en zich voortbewogen door een soort straal aandrijving. Het grootste verschil is het aanzien. Zowel de Nautilus als de Ammoniet waren opgerold terwijl de Orthoceras een rechte schelp had. Er zijn vondsten bekend waarbij de schelpen wel tot 3 meter lang waren.


Het gesteente uit deze groeve werd gebruik voor vele doeleinden. Onder andere werden er plavuizen van gezaagd. Deze werden wijdverbreid gebruikt tot ver in Europa en staan bekend als Öland-Stone. Ook in Nederland komen we ze soms nog tegen. Onder andere in de vloer van het oude postkantoor aan de Coolsingel in Rotterdam en ook waren (zijn?) ze te bewonderen bij de loketten van station Amsterdam-Amstel en in diverse kerken en andere monumentale gebouwen.
![]() |
![]() |

De berg Kinnekulle is een lage berg (310 meter) in Västergötland Zweden, hij is echter wel zo hoog dat hij al van verre waarneembaar is. Geologisch gezien is het een zeer interessante en unieke plaats. De berg heeft zijn basis op Precambrisch gesteente en is verder ononderbroken opgebouwd uit sedimenten uit het Onder-Cambrium, Ordovicium en Onder-Siluur. De top is bedekt met intrusieve diabaas, waardoor de erosie van de berg niet groot is. Naast het geologische gebeuren is de berg een heerlijk rustig natuurgebied met veel wandelmogelijkheden en een prachtige flora en fauna. Kortom een gebied om een vakantie door te brengen.
Literatuur
- De Geologische stad: Jan Verhofstad en Jan van den Koppel, NGV 2006
- Fossielen uit noordelijke Zwerfstenen: Schuif en Boelens, Rotterdam 1948
- Leven in de oertijd: Z.V. Spinar, D. Hillenius, Z. Burian, Haarlem 1978
- Auf fotosafari durch das Ordovicium von Öland: Herbert Menzel, Fossilien Heft 3/2015
- De Berg Kinnkulle: G. Zuidema, Gea 1975/4
- Weerzien van de Kinnekulle: G. Zuidema, Gea 2008/4
- Foto’s en collectie: Henk Vink