Themadag: Vulkanische Mineralen


Op zaterdag 6 oktober 2018 organiseren de Nederlandse Geologische Vereniging en Stichting Geologische Aktiviteiten samen een themadag. De themadagen hebben binnen de NGV een lange traditie. Het doel van de themadag is o.a.: Medeverzamelaars/geïnteresseerden met elkaar in contact brengen; er worden een aantal lezingen gehouden zodat men zijn/haar kennis over de hobby kan vergroten; er kunnen verzamelingen getoond worden en er is een boekenmarkt aanwezig.

Voor het eerst organiseren NGV en GEA een themadag samen. GEA donateurs kunnen onder dezelfde voorwaarden als voor NGV leden geldt hieraan meedoen. Als tegemoetkoming in de kosten betalen leden/donateurs een eigen bijdrage van € 5,- voor koffie/thee en de organisatie. Niet-leden betalen € 10,-. Aan de ingang van de zaal te voldoen. Koffie en thee zijn in de pauzes beschikbaar. U dient zelf een boterhammetje voor tussen de middag mee te nemen.

Programma


10.00 - 11.00 Registratie, koffie/thee, ontmoeting, geologische boekenmarkt, demonstraties, tentoonstelling
11.00 - 11.45 Eifel vulkanisme en mineralen met complexe samenstelling; wat is het verband?
Door: Jacques Feijen, bestuurslid van GEA Kring Zuid-Oost Nederland
11.45 - 12.30 Diamonds: a record of Earth’s changing interior
Door: Professor Gareth R. Davies
Head of Geology & Geochemistry Research Cluster, Faculty of Science, VU Amsterdam
(deze lezing wordt in het Engels gegeven)

12.30 - 14.00 Lunchpauze (neem uw eigen boterham mee). Ontmoeting, demonstraties, tentoonstelling, mineralen determinatie, tentoonstelling, boekenmarkt.
14.00 - 14.45 Mineralogische reis naar de Deccan Traps, India
Door: Georges Claeys, mineralen verzamelaar en eigenaar van GEONIC mineralenhandel te België

14.45 - 15.30 Geboren in vuur en orkaankracht
Door: Harry Huisman, zwerfsteendeskundige van Geopark de Hondsrug


Verdere activiteiten

Een aantal micromounters is aanwezig en laten u m.b.v. de microscoop mineralen zien die afkomstig zijn uit vulkanische gebieden zoals de Eifel, Toscane, Canarische Eilanden. Tevens zullen zij u helpen bij het determineren van uw onbekende mineralen. Er zal een kleine tentoonstelling worden ingericht met apophylliet kristalgroepen uit India.

Maak anderen deelgenoot van uw hobby! Wij nodigen leden/donateurs nadrukkelijk uit om mineralen of andere zaken die passen binnen het thema mee te brengen. Hiervoor zijn gratis tafels beschikbaar. Voor informatie en
aanmelding voor deze activiteit kunt u contact opnemen met Paul van Olm: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Herman van Dennebroek: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Boeken en Tijdschriften vormen een belangrijke bron voor mensen die zich in hun hobby willen verdiepen. Daarom zijn vier a vijf boekhandelaren aanwezig met een zeer groot assortiment boeken en tijdschriften.

Locatie

De themadag worden gehouden in het Koningsbergergebouw van de Universiteit Utrecht, Budapestlaan 4b, Uithof-Utrecht. Goed bereikbaar met eigen auto (parkeren gratis) en openbaar vervoer (bushalte Botanische Tuinen). Digitale aanmelding is over enkele weken mogelijk. U kunt zich via dit formulier aanmelden.