_MG_0207geplooide-lagen-uitsn-van-uitsn-bew-Nik-Dfine-1500-x-220--titel.jpg

THEMADAG PALEOKLIMATEN

afbeelding paleoklimatenOp zaterdag 4 NOVEMBER 2023 organiseert de Nederlandse Geologische Vereniging een themadag over paleoklimaten. Doel van een themadag is o.a. de verzamelaars /geïnteresseerden /wetenschappers met elkaar in contact te brengen; er wordt een aantal lezingen verzorgd, zodat men zijn/haar kennis over de hobby kan vergroten; er kunnen verzamelingen getoond worden en er is een boekenmarkt aanwezig.

Als tegemoetkoming in de kosten betalen NGV leden en GEA donateurs een bijdrage van € 5,- voor koffie/thee. Niet-leden betalen € 20,- (inclusief koffie/thee). Aan de ingang van de zaal te voldoen. Koffie en thee zijn in de pauzes beschikbaar. Studenten die geologie / earthsciences / aardwetenschappen studeren betalen alleen 5 euro voor koffie /thee.

Aanmelden voor de NGV themadag paleoklimaten is verplicht i.v.m. de beveiliging en de catering. Voor aanmelden ga naar de website www.geologienederland.nl

Programma

9.30 – 10.15 Registratie, koffie/thee, ontmoeting, tentoonstelling, geologische boekenmarkt.

10.15 – 11.00 Els Ufkes opent de themadag met de lezing Big Global Change.

11.00 – 11.45 Percy van Keulen gaat in op het klimaat van het Ordovicium en de methodes die gebruikt zijn om dit klimaat te reconstrueren.

11.45 – 12.30 Pepijn Bakker geeft een lezing over klimaatmodellen en hun rol binnen de paleoklimatologie. Het tweede deel gaat over interne en externe factoren die klimaatverandering aansturen.

12.30 – 13.20 Lunchpauze (neem uw eigen boterham mee). Ontmoeting, tentoonstelling, boekenmarkt.

13.20 - 14.05 Tom van Loon verzorgt een lezing over het Mesozoïcum: hebben sauropoda bijgedragen aan een warm klimaat tijdens het Mesozoïcum?

14.05 – 14.50 Lucas Lourens geeft de lezing Perspectief van klimaatveranderingen tijdens het Cenozoïcum.

14.50 – 15.35 Aloys Koopmans en Kors Bragt (twee leerlingen csg Bogerman Sneek) presenteren hun PWS onderzoek naar methaanclathraten en het PETM.

Tafelpresentaties die raakvlakken hebben met dit thema graag voor 21 oktober aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zij krijgen hun reiskosten met een max. van 50 euro vergoed.

Boeken en tijdschriften vormen een belangrijke bron voor mensen die zich in hun hobby willen verdiepen. Daarom zijn boekhandelaren aanwezig met een zeer groot assortiment boeken en tijdschriften. Daarnaast is de Bibliotheek van de NGV toegankelijk waar alleen leden van de landelijke NGV gebruik van kunnen maken. Zij kunnen eventueel ook van te voren literatuur bestellen die dan op deze dag in ontvangst kan worden genomen.

Locatie: De themadag wordt gehouden in het Koningsbergergebouw van de Universiteit Utrecht, Budapestlaan 4b, Utrecht-Uithof. Goed bereikbaar met eigen auto en openbaar vervoer. Parkeergelegenheid: parkeerterrein Budapestlaan en verderop bij de hoek van Princetonlaan en Sorbonnelaan is ook een parkeerterrein.