P4110747uitsn-levend-versch-1500-x-220.jpg

Speciaal voor GEA donateurs: Gezamenlijke aankoop van het boek ‘Mineralen’ van Florias Mees

Het GEA-bestuur wil steeds meer gaan samenwerken met andere binnen- en buitenlandse geologische verenigingen. De voorzitters van de MKA uit Antwerpen en de GEA hebben daarom afgesproken om deze samenwerking gestalte te geven door een samen aankoop van boeken e.d. zowel aan te bieden aan de leden van de MKA maar ook aan de donateurs van de GEA. De samen aankoop bestaat deze keer uit de aanschaf van het boek ‘Mineralen’ van Florias Mees. (samen aankoop: Vlaams-Nederlands voor het gezamenlijk aankopen van producten om door een groter volume een lagere prijs te krijgen)

De prijs via de MKA is uitzonderlijk laag: € 16,60. Daar het voor de meeste GEA donateurs lastig is om dit boek zelf in Antwerpen op te halen biedt de GEA de volgende service aan: het boek dient bij de voorzitter van de GEA (mailadres van de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) besteld te worden. Het boek wordt door de voorzitter van de GEA opgehaald in Antwerpen en wordt daarna aan u verzonden. Dat betekent dat voor het verzenden een klein bedrag voor een goede enveloppe en porto wordt gevraagd.

Heeft u interesse, stuur dan voor 30 augustus een mailtje naar de voorzitter van de GEA. Maak tegelijkertijd € 21,10 voor 30 augustus over op rek. nr. NL96 INGB 0002 0692 42 t.n.v. de Stichting Geologische Activiteiten onder vermelding: Boek Mineralen Florias Mees.

Let op: voor degene die ook de aanbieding als MKA-lid via de MKA hebben gehad, geldt deze manier van bestellen en betalen niet. Zij kunnen het boek rechtstreeks bij MKA bestellen en dienen het dan zelf op te halen in Antwerpen (geen verzending).

voorkant boek aangepast

Boekbespreking : ‘Mineralen’, Florias Mees, Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, Tervuren, 2020.

ISBN: 978-9-4926-6950-6, formaat 15,5x18 cm, 141 pagina’s, 170 kleurenfoto’s, normale prijs € 19,50.

Het boek ‘Mineralen’ is geschreven door Florias Mees en een uitgave van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika en Philippe de Moerloose.  Het boek geeft een overzicht van de geschiedenis en de specimens in de mineralencollectie van het museum.  Buiten mineralen beheert het departement geologie ook een collectie gesteenten en fossielen uit Afrika. 

Het eerste deel (een 40-tal pagina’s) geeft een overzicht van de geschiedenis van de verzameling, de verwerving van de specimens, de curatoren, het gebruik van de verzameling voor tentoonstelling in het museum, onderzoek en publicaties.  Hier wordt ook ingegaan op de type-specimens in de verzameling en van Centraal-Afrika.  De mineralencollectie is samengesteld met als doel een zo breed mogelijk overzicht van de mineralen die voorkomen in Centraal-Afrika bijeen te brengen.  De klemtoon ligt niet op aantrekkelijke esthetische specimens voor expositie.

In een kort hoofdstuk wordt de geologische context van Centraal-Afrika geschetst met een inleiding tot de primaire en secundaire mineralisatieprocessen.De rest van het boek bespreekt de mineralen van Centraal-Afrika geordend volgens het belangrijkste element in de chemische formule.  Dit komt ook overeen met de ordening van de mineralen in de permanente expositie van het museum.

De verdere onderverdeling omvat:

  • Koper en geassocieerde elementen (Cu, Co, Zn, Pb, U)
  • Tin en geassocieerde elementen (Sn, Ta, W, Li, Be, Bi, P)
  • Edelmetalen en edelstenen (Au, Pt, Ag, diamant, (half-)edelstenen)
  • Andere elementen (Fe, Mn, Ni, Nb, Zeldzame Aarden, …)
  • Gesteente vormende mineralen

Per element is er een korte paragraaf met vermelding van de voornaamste mineralen en de belangrijkste vindplaatsen en een reeks foto’s.  De meeste afgebeelde specimens zijn in de permanente tentoonstelling te bekijken.  Het boek kan dus gebruikt worden ter voorbereiding van een bezoek of om achteraf wat na te mijmeren.  

Het boek is rijkelijk geïllustreerd met foto’s – er zijn meer foto’s dan tekst – voornamelijk gemaakt door Jonathan Breko (KMMA) en een kleiner aantal van de hand van Eddy Van Der Meersche.  De fotokwaliteit is prima, zij het dat de foto’s vaak nogal donker zijn afgedrukt.

Samengevat: Een uitstekend overzicht voor wie meer wil weten over de verzameling van het museum, een prima gids voor een bezoek aan de collectie en een overzicht voor verzamelaars van mineralen van Centraal-Afrika maar zonder grote diepgang over de mineralen of vindplaatsen. Natuurlijk kunnen de foto’s ook dienen als referentie materiaal om de eigen collectie te kunnen determineren.