• Stichting Geologische Aktiviteiten
  • Stichting Geologische Aktiviteiten
  • Stichting Geologische Aktiviteiten
  • Stichting Geologische Aktiviteiten
Previous Next

Deze website maakt gebruik van cookies.

Ik ga akkoord
Op zaterdag 27 januari 2018 organiseert de NGV een themadag met het thema "Paleoantropologie en werktuigen". Het programma voor deze dag is als volgt (klik op de titel voor een samenvatting):

10:00-11:00 Registratie, koffie/thee, boekenmarkt, bibliotheek NGV, tafeldemonstraties 
11:00 Opening
11:00-11:45

Inleiding Koenraad Weber - De paleoantropologie van Indonesia

Met de vondst van Pithecantropus erectus door Dubois begint niet alleen de paleoantropologie van Indonesia, maar ook het besef dat de mens een lang evolutieproces heeft afgelegd. Door de vele vulkaanuitbarstingen en tektonische bewegingen zijn er maar weinig plaatsen in Indonesia waar het Oudste Pleistoceen aan de dag treedt. Sumatra werd bijna geheel bedolven onder een dikke laag as, uitgestoten tijdens de gigantische uitbarsting 72.500 jaar geleden, die de Toba-caldera heeft gevormd. Op Java echer heeft de opstuwing van de Kendeng-heuvelrug een lange serie van pleistocene outcrops opgeleverd. Daar zijn alle tot nu toe gevonden hominidefossielen afkomstig van plaatsen waar de heuvels door rivieren, zoals de Solo, worden aangesneden.
11:45-12:30

Janathan Huizer - Het pleistocene landschap van de Markermeerbodem

In het Markermeer vinden de laatste jaren veel ontwikkelingen plaats. Denk hierbij aan de aanleg van het natuurgebied Markerwadden en de versterking van de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Voor deze werkzaamheden zijn grote hoeveelheden lokaal te winnen zand nodig. Voordat het zand wordt opgezogen uit de winputten is archeologisch booronderzoek uitgevoerd. Dit heeft geleid tot de beschikbaarheid van enkele honderden hoogwaardige steekboringen tot in het pleistocene dekzand. Voor delen van de Markermeerbodem is het hiermee mogelijk om op relatief sterk gedetailleerd niveau reconstructies van het paleolandschap te maken.
12:30-13:30 Lunchpauze (neem uw eigen lunchpakket mee), boekenmarkt, bibliotheek NGV, tafeldemonstraties
13:30-14:15

Sander Koopman - Vuursteen en kwartsiet in het Gooi

Het Gooi is al van oudsher een gebied waar regelmatig artefacten worden gevonden. Bekende vindplaatsen zijn het Corverbos, de Naarder Eng en de Aartjesberg. De gebruikte steensoorten voor de in het Gooi gevonden artefacten zijn kwartsiet en vuursteen. Deze lezing gaat in op de achtergronden en ontstaanswijze van deze gesteenten, de voorkomens ervan in het Gooi, en de herkomst van de Gooise artefacten.
14:15-15:00

Erik Drenth - Gastrolieten en archeologie

Lithisch onderzoek in de Nederlandse archeologie focust zich meestal op artefacten. Dit betekent, dat beduidend minder belangstelling uitgaat naar de overige elementen van het lithische vondsten repertoire zoals gastrolieten. Gastrolieten zijn volgens Wikipedia stenen die door dieren gegeten worden om te fungeren als een soort kiezen.
15:00 Afsluiting en einde

Locatie

Koningsbergergebouw Universiteit Utrecht, Budapestlaan 4b, Uithof - Utrecht (tegenover de Botanische Tuinen).

1e verdieping: registratie, koffie/thee, tafeldemonstraties (tijdens de pauzes), geologische (boeken)markt in de foyer en omringende studieruimten. Lezingen in zaal Cosmos op de 1e verdieping.

Aanmelding en organisatie

Registratie is verplicht. Aanmelden kan via dit aanmeldformulier. Als tegemoetkoming in de kosten betalen de leden ieder een eigen bijdrage van € 5 voor koffie/thee en de organisatie, voor niet-leden is dit € 10, aan de ingang te voldoen. Koffie en thee zijn in de pauzes beschikbaar. U dient zelf een boterhammetje voor tussen de middag mee te nemen.

Aan deze dag werken verder mee o.a. Georeizen, onze vaste boekenstandhouders, en de NGV bibliotheek

Oproep voor tafeldemonstraties: De organisatie is nog op zoek naar mensen die een tafeldemonstratie willen inrichten, liefst over het dagthema, bij belangstelling graag een email sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Geen reacties gevonden
Powered door Komento

Agenda

Voor een overzicht van de geplande geologische activiteiten (voorheen GEA Kalender), zie geologie.nu