• Stichting Geologische Aktiviteiten
  • Stichting Geologische Aktiviteiten
  • Stichting Geologische Aktiviteiten
  • Stichting Geologische Aktiviteiten
Previous Next

Deze website maakt gebruik van cookies.

Ik ga akkoord

De atomaire bouw van granaat is tamelijk gecompliceerd. Het kristalstelsel wordt bepaald door de kleinste eenheid van de kristalstructuur, de eenheidscel en de stapelings mogelijkheden van deze vorm. Bij granaat heeft de eenheidscel de vorm van een kubus. Daarom wordt granaat in het kubisch kristal stelsel ingedeeld. De meeste ruimte in de eenheidscel wordt ingenomen door de SiO4-tetraeders, die op vaste plaatsen in de structuur voorkomen zonder elkaar te raken. Dat wordt een eiland- of nesosilicaat structuur genoemd.

granaat eenheidscel SiO4 tetraeder

In bovenstaande afbeelding vormen gele vormen de SiO4 tetraëders. Daarom heen zijn de aluminium ionen (paars) en de magnesium ionen (rood) gegroepeerd. Samen vormen zij de kubische eenheidscel.

Vormen

Facebook Crystal-Shapes geeft een aantal verschillende kristal tekeningen met diverse combinaties weer. Bij de derde tekeningen is de receptuur, van SMORF Crystal Drawing, voor het maken van de 3D kristalmodellen afgebeeld. Via de website van SMORF Crystal Drawings kun je zelf kristallen tekenen in 3D.

crystal shapes garnet 2b crystal shapes garnet 3c crystal shapes garnet 11b smorf crystal drawing garnet

Drie dimensionaal zijn kristallen nog makkelijker te bestuderen. De website SMORF heeft ons welwillend toestemming verleend tot het plaatsten van 3D kristalmodellen op onze site. Hier zijn de twee hoofd vormen, rombendodecaëder en ikositetraëder te zien.
Tekst: Herman van Dennebroek (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Gebruikte literatuur 

  • extraLapis No. 9, uitgave Christian Weisze, München 1995
  • Kristalmorfologie, een inleiding in de geometrische kristallografie, door Paul Tambuyser, 2014 PDF gemaakt door: Micromountwerkgroep Geol.Ver. IJsselland te Deventer, 2010 (waaruit ik met toestemming teksten mocht gebruiken)
  • Syllabus van de cursus “Kennismaking met mineralen deel 2, door H. van Dennebroek, 1996
  • Facebook Crystal Shapes
  • Smorf Crystals en Crystal Drawing

Agenda

Voor een overzicht van diverse geologische activiteiten in Nederland, zie geologie.nl

Op de kalender staan vermeld:
>de programma's van de GEA kringen
>mineralen- fossielenbeurzen
>programma's van de NGV afdelingen

 Kortom alles wat er is te doen of te beleven in Nederland op het gebied van geologie, mineralogie, edelsteenkunde en fossielen, vind je op
de kalender.