Algemeen
De GEA kring Arnhem/Nijmegen is opgericht op 15-06-1972. De leden zijn afkomstig uit beide steden en hun wijde omgeving.
De kring organiseert uiteenlopende activiteiten: er zijn lezingen en excursies en er zijn werkgroepen voor kringleden die belangstelling hebben voor of verzamelaar zijn van gesteenten en/of mineralen en/of fossielen en/of zand.
Eenmaal per jaar organiseert de kring een Open dag, in samenwerking met De Bastei, Centrum voor Natuur en Cultuurhistorie, in Nijmegen.
Twee tot driemaal per jaar verschijnt er een Nieuwsbrief van de kring met ondermeer het lezingenprogramma.
We zijn altijd verrast door het grote aantal lezingenbezoekers. Ook mensen van buiten weten de weg te vinden.
De kring Arnhem-Nijmegen organiseert 8 algemene kringavonden per jaar, waarop sprekers worden uitgenodigd die lezingen houden over geologische, mineralogische en paleontologische onderwerpen.
Ook zijn er maandelijks werkgroepen. Hieraan kunnen leden die actief willen zijn op het vlak van de mineralogie, gesteenten of paleontologie deelnemen. Het zien van elkaars vondsten en het uitwisselen van kennis vergroot het enthousiasme voor de hobby.Voorzitter: Piet van Kalmthout, tel. 024 3228073, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Postadres: Piet van Kalmthout, Celebesstraat 10, 6524 KE Nijmegen, Tel: 024-3228073.
Leden betalen jaarlijks € 60 en zijn dan zowel donateur van de landelijke GEA als van de kring Arnhem/Nijmegen.
Lezingenprogramma voorjaar 2019
di 10 sept | Piet van Kalmthout: Historie muntgeld. Van Lydisch electrum tot Grieks zilver. |
di 8 okt | Sebastiaan de Vet: Ruimtepuin en planetenkruimels. Meteorieten als verhalenvertellers van ons zonnestelsel. |
di 12 nov | Paul Hille: Oorsprong en evolutie van de vogels. |
di 10 dec | Heiko Tap: Geologie en mineralogie van de Harz. |
De GEA-lezingen vinden plaats op de tweede dinsdag van de maand in een aparte lezingenzaal van ‘De Bastei’, Toegang via de officiele ingang van het museum naast de veerpoorttrappen aan de Lange baan, het straatje dat parallel loopt aan de Waalkade.
De lezingen zijn gratis toegankelijk voor leden van GEA. Belangstellenden betalen € 3,50.
Parkeren kan in de Valkhofgarage, Voerweg 2, 6511 RT Nijmegen; ’s avonds tegen een goedkoop tarief.
WERKGROEPEN
Werkgroep Mineralen
De werkgroep mineralen houdt zich vooral bezig met micromounts. De leden nemen hun microscoop mee. Een van hen houdt een korte inleiding over een vindplaats, waarna mineralen van betreffende vindplaats worden bekeken en gedetermineerd. Het kraken van stenen en het uitdelen aan elkaar van dubbel materiaal draagt bij aan het verfraaien van ieders collectie. Op individuele basis vinden kleinschalige excursies naar groeves plaats.De Werkgroep Mineralen komt elke 3e dinsdagavond van de maand bijeen in zalencentrum Wieleman, Dorpstraat 11 te Westervoort.
Data: 17 sept, 15 okt, 19 nov, 17 dec.
Aanvang: 20.00 uur
Informatie: Diederik van Hoof, tel. 0316-844627
Werkgroep Paleo (fossielen)
De werkgroep Paleo komt elke laatste maandagavond van de maand bijeen in het depot van het Natuurmuseum, Derde Walstraat 55, Nijmegen. De avonden hebben steeds een bepaald thema, zoals bijvoorbeeld sponzen uit de Eifel, waarbij een lid van de werkgroep vertelt over het betreffende thema en iedereen vondsten meebrengt. Er zijn excursies naar musea, naar collecties van particulieren en naar 'fossiel'gebieden.Data: 26 aug, 30 sept, 28 okt, 25 nov.
Aanvang 20.00 uur
Informatie: Sjoerd Wendelaar, tel. 024-3580708
Werkgroep Gesteentenherkenning
De werkgroep, bestaande uit GEA-donateurs, kringleden en vrienden van het Natuurmuseum Nijmegen, komt eenmaal per maand bijeen in het depot van het natuurmuseum, Derde Walstraat 55 te Nijmegen. Centraal staat het verwerven van praktische en theoretische kennis en identificatie van de diverse gesteentengroepen. De nadruk ligt op de herkenning van zwerfstenen, het herkennen van de diverse gesteententypen en de minerale inhoud van deze gesteenten. Er wordt dankbaar gebruik gemaakt van de in het depot aanwezige collectie noordelijke én zuidelijke zwerfstenen, gesteentemonsters uit West-Europa en zeker ook de aanzienlijke collectie moedergesteenten uit Scandinavië. Op afspraak kan de werkgroep in de omgeving op excursie zwerfstenen gaan zoeken.Data: 24 sept, 29 okt, 26 nov.
Aanvang:19.30 uur
Meer informatie bij de conservator geologie van Natuurmuseum Nijmegen: Xander de Jong, tel. 024-3446556
Overige informatie
De GEA kring werkt nauw samen met De Bastei, centrum voor natuureducatie en cultuurhistorie in de regio. Voor tentoonstellingen en activiteiten, zoals natuurexcursies, zie de website van de Bastei: www.debastei.nlIn Velp, bij Arnhem, bevindt zich het Gelders Geologisch Museum met een fraaie mineralogische en paleontologische collectie. Zie www.geologischmuseum.nl